Blog

Czym jest kuwertura czekoladowa i co z niej można zrobić?

Spotkaliście się kiedyś z terminem ?kuwertura czekoladowa?? Nie? A widzieliście na reklamach czy w książkach kucharskich takie czekoladowe pastylki? ?

Kuwertura to produkt z pewnościom znany wszystkim miłośnikom gastronomii i słodkich wypieków! Od klasycznej czekolady, oprócz postaci, odróżnia ją skład oraz właściwości, a więc i zastosowanie.

Czym jest kuwertura?

Słowo kuwertura (z fr. couverture) oznacza rodzaj czekolady, której zawartości masła kakaowego jest podwyższona i wynosi więcej niż 31%. Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje połysk oraz chrupkość polewanym nią słodyczom.
Kuwertura czekoladowa dostępna na rynku przyjmuje najczęściej postać drobnych pastylek (z fr. callets) lub bloków (liczące nawet 25 kg tabliczki czekolady, ewentualnie worki). Na skalę przemysłową produkuje się także kuwerturę nadającą się do przewozu za pomocą cystern.
Niezbędnym elementem pracy z kuwerturą jest jej temperowanie, a więc mieszanie, podgrzewanie i schładzanie płynu, co wspiera właściwą krystalizację masła kakaowego.

Co można zrobić z kuwertury?

Za niezwykłą chrupkość skorupek pralin oraz zachwycający błysk polewy na truflach odpowiada właśnie zastosowanie kuwertury czekoladowej. Masło kakaowe to składnik, którego właściwości poprawiają estetyczny i praktyczny aspekt tworzenia słodyczy, dlatego warto przy wyborze kierować się wiedzą i doświadczeniem przekazywanym przez cukierników i twórców najlepszej jakości czekolad.
Tworzenie fondantów, a więc deserów, w których smak czekolady jest niezwykle ważny, wymaga użycia kuwertury z najwyższej półki. W deserach i ciastach, gdzie czekolada występuje jedynie w formie drobnego dodatku, który daje się łatwo przyćmić przez intensywne przyprawy, można wybrać tańsze zamienniki kuwertury. Delikatniejszy smak nie równa się bowiem utrudnieniami w zakresie krystalizacji czy oblewania słodyczy czekoladą.

Kuwertura czekoladowa ? gdzie kupić?

Dzięki popularności kuwertury czekoladowej w gastronomii przemysłowej (w fabrykach, ale i w restauracjach i programach kulinarnych) dostępność tego produktu jest duża. Coraz częściej spotkać ją można w popularnych sieciówkach, a także w sklepach internetowych.
Firmy zainteresowane większymi ilościami kuwertury powinny zwrócić się z zamówieniem do hurtwoni zaopatrujących gastronomię. Kilogram kuwertury kosztuje od kilkudziesięciu do kilkuset złotych i detaliczne jej kupno na masową skalę mogłoby być dosyć kosztowne.

W skrócie

Kuwertura czekoladowa to produkt, którego wysoka zawartość masła kakaowego pozwala na specyficzne zastosowanie w cukiernictwie. Przestaje już być produktem ekskluzywnym, dostępnym jedynie dla największych przedsiębiorstw, ale można ją kupić nawet w sklepach z popularnym szyldem. Warto po nią sięgnąć, by deser zachwycał zarówno smakiem, jak i konsystencją!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *