Lubisz podjadać słodycze, ale zawsze, gdy sięgasz po coś słodkiego masz wyrzuty sumienia? Cenisz zdrowy styl życia, ale nie potrafisz zrezygnować z drobnych przyjemności? Mamy coś dla Ciebie!
Sekretem czekoladowych przysmaków COCOA jest przede wszystkim ich unikatowy, skomponowany z myślą o zdrowym żywieniu skład. Cukier dodawany do tradycyjnej czekolady został tutaj zastąpiony przez nektar z kwiatów palmy kokosowej. Produkty nie zawierają także mleka, dzięki czemu są idealne dla wegan i osób uczulonych na laktozę. Najważniejsze w czekoladach COCOA są jednak nieprażone ziarna kakaowca, czyli tak zwane surowe kakao, któremu słodycze z tej linii zawdzięczają swoje wyjątkowe właściwości.
Klasyczne kakao wytwarzane jest poprzez mielenie palonych lub prażonych ziaren kakaowca. W trakcie obróbki cieplnej ziarna zyskują aromat, lecz tracą wiele cennych składników odżywczych. Inaczej jest w przypadku surowego kakao, na które ziarna są jedynie fermentowane i suszone. Taki proces obróbki sprawia, że gotowy produkt zachowuje znacznie więcej wartościowych antyoksydantów oraz minerałów, takich jak chrom, potas, mangan, wapń i żelazo.
Bogaty skład mineralny surowego kakao sprawia, że czekolada wyprodukowana na jego bazie doskonale wpływa na koncentrację, redukuje stres i dodaje energii. Co więcej, zawarty w niej anandamid, nazywany neuroprzekaźnikiem szczęścia, bardzo skutecznie poprawia humor. Czekoladowe przysmaki stworzone na bazie nieprażonych ziaren kakaowca są także naturalnymi afrodyzjakami. W surowym kakao skrywa się bowiem również inny związek chemiczny uwalniający endorfiny – mianowicie fenyloetylamina produkowana przez organizm zakochanego. Poza tym dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów słodycze z linii COCOA spowalniają procesy starzenia się komórek, usprawniają ich regenerację i dodają energii. Przyjmowanie ich w dużej ilości pozwala chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniami oraz obniżyć poziom złego cholesterolu, co przyczynia się do zredukowania ryzyka rozwoju chorób serca.
Chcesz się objadać czekoladą? Proszę bardzo! Czekolady i przekąski w polewie czekoladowej COCOA to jedne z nielicznych produktów na rynku, które można nazwać zdrowymi słodyczami. Świadczy o tym ich prosty, starannie opracowany skład, w którym najważniejszą pozycją są nieprażone ziarna kakaowca – bogate źródło antyoksydantów i minerałów.
Kataloński Dzień św. Jerzego, słowiańska Noc Kupały, Rumiankowy Dzień rodem z Rosji, Qixi – chiński dzień zakochanych i sięgające czasów starożytnego Rzymu, a obchodzone […]
Czekolada stanowi obiekt pożądania nie tylko dzieci, lecz także dla dorosłych. Ze względu na swój wyjątkowy smak, udowodniony wpływ na poprawę nastroju, wzrost energii i likwidację zmęczenia, […]
Xococalit, czyli gorzka woda – tak napój z ziaren roztłuczonego na miazgę kakaowca nazywali Aztekowie, powszechnie uznawani za odkrywców czekolady. Słowo gorzka może w tym […]