Czekolada to nie tylko smakołyk, który jest pyszny sam w sobie. Można ją również na różne sposoby wykorzystywać jako dodatek w kuchni i to nie wyłącznie do deserów. Sprawdza się doskonale do wypieków – kiedy myślimy o takim zastosowaniu, w głowie od razu pojawiają się słodkie ciasteczka, pyszne kremy lub intensywne brownie. Jednak warto również wypróbowywać inne, nie zawsze oczywiste możliwości: w przypadku dań wytrawnych kakaowa tabliczka świetnie komponuje się z pikantnymi i orientalnymi przyprawami, takimi jak chili lub kmin rzymski.

Czekolada do wypieków

Kakaowej tabliczki można używać przy pieczeniu na kilka sposobów. Najczęściej wykorzystuje się pokruszone kawałki czekolady jako składnik wzbogacający ciasta i ciasteczka lub jako polewę. Niektóre przepisy wymagają roztopienia tabliczki i dodania bezpośrednio do masy. Podobnie w przypadku kremów – czekoladę należy roztopić i w tej formie połączyć z odpowiednimi składnikami.

Czym jest kuwertura czekoladowa?

Kuwertura czekoladowa różni się od dobrze nam znanej przekąski zawartością masła kakaowego – jest  go w  jej składzie więcej (od 32-39%). Ma to wpływ przede wszystkim na konsystencję i zachowanie w czasie przetwarzania, ale także na wyjątkowo elegancki wygląd. Kiedy polewa wykonana z kuwertury czekoladowej zastyga, staje się bardzo gładka i nabiera atrakcyjnego połysku, wyróżnia ją także charakterystyczny trzask, który rozlega się po jej przełamaniu. Z tego powodu profesjonalna czekolada do wypieków, która używana jest przez cukierników to właśnie kuwertura. Tylko dzięki niej można osiągnąć spektakularne efekty.

Inne zastosowania czekolady w kuchni

Czekolada w formie zwykłej, klasycznej tabliczki lub kuwertury może być stosowana również jako dodatek do płatków śniadaniowych (starta na tarce lub drobno posiekana), budyniu, gorącej pitnej czekolady, świeżych lub suszonych owoców. Niemal wszystkie bakalie doskonale komponują się z kakaowym smakiem i można samemu w domu pokryć je czekoladą, szczególnie dobrze pasować będą: orzechy laskowe, nerkowce, migdały, rodzynki, banany lub figi. W przypadku dań wytrawnych czekolady używa się między innymi do tradycyjnego chili con carne lub meksykańskiego sosu mole, pasuje do mięs i dań roślinnych, świetnie dopełnia ostre i intensywne przyprawy, dobrze z nią współgrają: chili, kumin, cynamon, pieprz, kardamon czy gałka muszkatołowa.

Czekolada jest bardzo uniwersalna, zawdzięcza to swojemu wyjątkowemu smakowi, który jest jednocześnie słodki, gorzki i kwaśny. Śmiało można włączyć ją do swojej kuchni nie tylko do deserów!