Niewiele jest osób, które potrafią oprzeć się czekoladzie. Jednak pomimo wielkiej sympatii wraz z rosnącą świadomością na temat zdrowego odżywiania konsumenci zaczęli zastanawiać się, jaki skład powinna mieć zdrowa czekolada. Na to pytanie, próbujemy odpowiedzieć poniżej.

Od ziarna kakaowca do czekolady

Historia czekolady sięga czasów Azteków i Majów, którzy wykorzystywali ziarna kakaowca do produkcji napoju znanego jako gorzka woda. Na naszym kontynencie ziarna kakaowca pojawiły się, dzięki odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Na początku nie cieszyły się one zbyt dużą popularnością, ponieważ mieszkańcy Europy nie wiedzieli, do czego można je wykorzystać. Dziś wiemy już, że może powstać z nich pyszna czekolada.

Aby z ziaren kakaowca powstała czekolada, poddaje się je procesowi fermentacji, suszenia, prażenia, kruszenia i pozbawiania łusek aż do momentu uzyskania półpłynnej konsystencji. Tak przygotowaną masę rozdziela się następnie na proszek oraz masło kakaowe. W celu uzyskania czekolady do miazgi kakaowej dodaje się cukier lub inny środek słodzący. W przypadku czekolady mlecznej dolewane jest również mleko.

Jaki skład ma zdrowa czekolada?

Coraz więcej osób zastanawia się, czy istnieje coś takiego, jak zdrowa czekolada. Dobra informacja dla wszystkich jej zwolenników jest taka, że istnieje. Jednak przed zakupem należy bacznie przyjrzeć się liście składników. Najlepszym wyborem jest gorzka czekolada, która nie zawiera cukru, za to wyróżnia się wysoką zawartością polifenoli. Dlatego jej spożywanie ma korzystny wpływ, m.in. na układ krążenia. Jeśli jednak nie należymy do jej zwolenników, producenci coraz częściej dają nam możliwość zakupu czekolady mlecznej bez dodatku cukru.

Oprócz produktów z dodatkiem cukru warto unikać również tych, które mają w składzie, m.in.:

  • olej palmowy,
  • aromaty,
  • substancje konserwujące.

Jeśli zaliczamy się do osób cierpiących na nietolerancję laktozy, pamiętajmy również o tym, że czekolada mleczna zawiera dodatek mleka. W tym przypadku dobrym rozwiązaniem jest czekolada bez laktozy, która nie będzie wywoływać nieprzyjemnych dolegliwości.