Czekolada poprawia nastrój i dodaje energii, a do tego zawiera wartościowe składniki odżywcze – witaminy A, D, E i z grupy B, a także magnez, wapń, żelazo, potas oraz fosfor. Do ważnych składników czekolady należą również flawonoidy, które podnoszą odporność, zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia. W poniższym artykule prezentujemy kilka ciekawostek na temat czekolady, które mogą Cię zaskoczyć!
Aztekowie używali terminu „Xocolatl”, który w ich języku oznaczał dosłownie „gorzką wodę”. Xocolatl był bardzo popularnym w społeczeństwie azteckim aromatycznym wywarem z ziaren kakaowca. Ten rodzaj pitnej czekolady doprawiany był dodatkowo czerwonym pieprzem, wanilią czy płatkami kwiatów. Warto dodać, że Aztekowie uważali ziarna kakaowca za bardzo cenne i używali ich nawet jako rodzaj środka płatniczego.
W Belgii działa aż ponad 2000 sklepów z czekoladą. Oprócz tego w tym raczej niewielkim europejskim państwie znajduje się 16 muzeów czekolady i 12 fabryk produkujących produkty z czekolady. W samej Brukseli także działają liczne sklepy, w których oferowane są praliny o niepowtarzalnym smaku i niebanalnych kształtach. Jeśli chcesz przywieźć swoim bliskim oryginalne pamiątki z Brukseli, prezenty z czekolady belgijskiej prawdopodobnie będą doskonałym wyborem.
Udowodniono naukowo, że czekolada poprawia nastrój. Odpowiada za to zawarta w niej fenylotylamina. Co ciekawe, substancja ta nazywana także narkotykiem miłości, jest naturalnie wydzielana przez mózg zakochanych. To właśnie fenylotylamina odpowiada zatem za uczucie szczęścia, a nawet euforię, tak powszechne na etapie zakochania. U osób chorych na depresję stwierdza się zazwyczaj bardzo niski poziom fenyloetyloaminy. Substancje tą można jednak dostarczyć do organizmu z zewnątrz – przykładowo spożywając wysokojakościową czekoladę.
Pyszne czekoladowe upominki zasadniczo nadają się na każdą okazję. Bliskie nam osoby bardzo często obdarowujemy więc bombonierkami, pralinkami czy owocami w czekoladzie. Czy zastanawiałeś się jednak kiedyś nad historią bombonierek? Otóż pierwsze bombonierki powstały w XVIII wieku na francuskim dworze. Słowo „bombonierka” (fr. „bombon”, czyli „cukierek”) używane było przez francuską szlachtę do określenia ozdobnych pojemników na małe czekoladki. W tamtym okresie pojemniki te produkowano głównie z porcelany.
Jak już wspomnieliśmy, czekolada poza swoim niepowtarzalnym smakiem, ma również wiele innych zalet. Warto jednak pamiętać, że przysmak ten w klasycznej wersji jest wysokokaloryczny. Oprócz tego spożywany w nadmiarze może obciążać wątrobę. Jeśli chcesz w pełni korzystać z dobroczynnych właściwości czekolady, delektuj się nią zatem z umiarem i staraj się sięgać po produkty niezawierające laktozy, glutenu czy rafinowanego cukru.
Kupowanie prezentów może być trudnym zadaniem albo… przyjemnym wyzwaniem! A poprzeczka rośnie wyżej, gdy chcesz sprezentować coś weganowi, chociaż taka dieta i światopogląd […]
Czekolada stanowi obiekt pożądania nie tylko dzieci, lecz także dla dorosłych. Ze względu na swój wyjątkowy smak, udowodniony wpływ na poprawę nastroju, wzrost energii i likwidację zmęczenia, […]
Święta to magiczny czas, który jednoczy bliskich przy rodzinnym stole. Świąteczne tradycje są dla nas czymś tak stałym i oczywistym, że nie wyobrażamy sobie bez nich Bożego […]