Czekolada poprawia nastrój i dodaje energii, a do tego zawiera wartościowe składniki odżywcze ? witaminy A, D, E i z grupy B, a także magnez, wapń, żelazo, potas oraz fosfor. Do ważnych składników czekolady należą również flawonoidy, które podnoszą odporność, zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia. W poniższym artykule prezentujemy kilka ciekawostek na temat czekolady, które mogą Cię zaskoczyć!
Aztekowie używali terminu ?Xocolatl?, który w ich języku oznaczał dosłownie ?gorzką wodę?. Xocolatl był bardzo popularnym w społeczeństwie azteckim aromatycznym wywarem z ziaren kakaowca. Ten rodzaj pitnej czekolady doprawiany był dodatkowo czerwonym pieprzem, wanilią czy płatkami kwiatów. Warto dodać, że Aztekowie uważali ziarna kakaowca za bardzo cenne i używali ich nawet jako rodzaj środka płatniczego.
W Belgii działa aż ponad 2000 sklepów z czekoladą. Oprócz tego w tym raczej niewielkim europejskim państwie znajduje się 16 muzeów czekolady i 12 fabryk produkujących produkty z czekolady. W samej Brukseli także działają liczne sklepy, w których oferowane są praliny o niepowtarzalnym smaku i niebanalnych kształtach. Jeśli chcesz przywieźć swoim bliskim oryginalne pamiątki z Brukseli, prezenty z czekolady belgijskiej prawdopodobnie będą doskonałym wyborem.
Udowodniono naukowo, że czekolada poprawia nastrój. Odpowiada za to zawarta w niej fenylotylamina. Co ciekawe, substancja ta nazywana także narkotykiem miłości, jest naturalnie wydzielana przez mózg zakochanych. To właśnie fenylotylamina odpowiada zatem za uczucie szczęścia, a nawet euforię, tak powszechne na etapie zakochania. U osób chorych na depresję stwierdza się zazwyczaj bardzo niski poziom fenyloetyloaminy. Substancje tą można jednak dostarczyć do organizmu z zewnątrz ? przykładowo spożywając wysokojakościową czekoladę.
Pyszne czekoladowe upominki zasadniczo nadają się na każdą okazję. Bliskie nam osoby bardzo często obdarowujemy więc bombonierkami, pralinkami czy owocami w czekoladzie. Czy zastanawiałeś się jednak kiedyś nad historią bombonierek? Otóż pierwsze bombonierki powstały w XVIII wieku na francuskim dworze. Słowo ?bombonierka? (fr. ?bombon?, czyli ?cukierek?) używane było przez francuską szlachtę do określenia ozdobnych pojemników na małe czekoladki. W tamtym okresie pojemniki te produkowano głównie z porcelany.
Jak już wspomnieliśmy, czekolada poza swoim niepowtarzalnym smakiem, ma również wiele innych zalet. Warto jednak pamiętać, że przysmak ten w klasycznej wersji jest wysokokaloryczny. Oprócz tego spożywany w nadmiarze może obciążać wątrobę. Jeśli chcesz w pełni korzystać z dobroczynnych właściwości czekolady, delektuj się nią zatem z umiarem i staraj się sięgać po produkty niezawierające laktozy, glutenu czy rafinowanego cukru.
Kobiety kochają czekoladę! Jeśli twoja partnerka jest na ciebie zła, jak odzyskać jej serce? Jednym ze sposobów na pogodzenie się […]
Czekolada na wagę świetnie sprawdzi się nie tylko u każdego fana słodkich przekąsek. Jest ona również polecanym rozwiązaniem, gdy chcemy […]
Wiemy jak bardzo upały potrafią dać w kość. Wiemy też, jednak, że każdy dzień może być odrobinę lepszy, jeśli odrobinę […]