Niepowtarzalną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia tworzy nie tylko pięknie ubrana choinka, czy ozdoby świąteczne. Można poczuć ją również w powietrzu – w tym czasie w niemal każdym domu roznosi się zapach pysznych wypieków! Sprawdź, jak wzbogacić ich smak, dzięki kuwerturze czekoladowej!

Kuwertura, czy klasyczna czekolada – co sprawdzi się lepiej przy świątecznych wypiekach?

Jeśli jeszcze nigdy nie używałeś kuwertury, warto tytułem wstępu wyjaśnić, czym różni się od tzw. klasycznej czekolady. Już sama jej nazwa wiele wyjaśnia, ponieważ francuskie słowo „couverture” oznacza „kołdrę”. Faktycznie, można określić w ten sposób kuwerturę czekoladową, która powszechnie używana jest m.in. do przygotowywania aksamitnej polewy do wypieków.

Właściwości kuwertury wynikają z wyższej zawartości masła kakaowego (na poziomie 32-35%). Taki skład decyduje o jej niepowtarzalnym smaku, ale nie tylko. Po obróbce termicznej polewa z niej zrobiona zyskuje zachwycający połysk. Poza tym przy jedzeniu wypieków nią oblanych możesz usłyszeć charakterystyczne chrupanie. To wszystko sprawia, że jest to produkt, po który bardzo chętnie sięgają cukiernicy.

Równie dobrze możesz wykorzystać kuwerturę do przygotowania domowych wypieków na święta. Ze względu na to, że jest coraz bardziej popularna, bez problemu kupisz ją w większości sklepów (również internetowych). Z pewnością świąteczne wypieki oblane polewą przygotowaną na bazie kuwertury będą prezentować się lepiej niż te, do których dodasz klasyczną czekoladę. Ich smak również będzie zupełnie inny.

Świąteczne wypieki oblane aksamitną polewą o smaku czekolady

Nie masz czasu na pieczenie ciast? W takim razie postaw na coś prostego w przygotowaniu. Mogą być to np. muffinki, które zrobisz w kilkanaście minut. Jeśli oblejesz je polewą zrobioną z kuwertury pomimo swojej prostoty, zachwycą wszystkich smakiem i wyglądem! Inną opcją jest upieczenie domowych ciasteczek, a następnie oblanie ich pyszną polewą zrobioną z kuwertury.

A jeśli masz więcej czasu i ochoty na przygotowywanie świątecznych słodkości, zdecyduj się np. na pralinki, które prezentują się niezwykle efektownie. Każda z nich może wyglądać inaczej, o ile oprócz aksamitnej polewy ozdobisz je np. suszonymi owocami, kawałkami orzechów lub płatkami migdałów.