Mimo pozytywnego wpływu czekolady na układ krążenia, poprawy koncentracji czy zastrzyku endorfin, nie możemy się bezkarnie cieszyć jej smakiem. Tabliczki czekolady na półkach sklepowych popularnych marketów nafaszerowane są w większości niepotrzebnymi dodatkami, cukrem i tłuszczem. To sprawia, że, sięgając po ten przysmak, narażamy się na nadwagę, próchnicę, a nawet czekoladowy nałóg. Oczywiście kostka czekolady od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, jednak istnieją produkty, które pozwolą cieszyć się ulubionym smakiem bez negatywnych konsekwencji zdrowotnych – czekolady z nieprażonych ziaren kakaowca.

Czy czekolada może być zdrowa?

Oczywiście, czekolada jest zdrowa, należy tylko sięgnąć po tą stworzoną z troską o nasze zdrowie – czekoladę surową. Podczas jej produkcji nasiona kakaowca nie ulegają prażeniu, dzięki czemu zachowują wszystkie właściwości odżywcze. Niskie temperatury zapewniają najwyższą jakość i szlachetność czekolady. Nie potrzebuje więc dodatkowych wzmacniaczy smaków, słodzików, barwników czy konserwantów. Czekolada z nieprażonych ziaren kakaowca to naturalne źródło magnezu, żelaza, chromu, cynku i potasu.  Zachowuje ona swoją pierwotną formę, więc jest bogata we wszystkie zawarte w ziarnach kakaowca witaminy, minerały i przeciwutleniacze.

Co daje nam czekolada z nieprażonych ziaren kakaowca?

Obecność dużych ilości magnezu w czekoladzie pomaga w walce ze stresem i dba o układ nerwowy. Razem z wapniem reguluje on skurcze mięśni (również mięśni sercowych). Przeciwutleniacze chronią naczynia krwionośne i zapobiegają powstawaniu złego cholesterolu. Surowa czekolada to również eliksir piękności i młodości. Cynk i fosfor w niej zawarte polepszają wygląd skóry, włosów i paznokci a przeciwutleniacze, takie jak antocyjany, zapobiegają powstawaniu wolnych rodników i spowalniają starzenie.

Czekolada z nieprażonych ziaren kakaowca jest więc zdrową i wartościową alternatywą czekolad znanych marek. Możemy zajadać się nią bez wyrzutów sumienia, a nawet z korzyściami dla swojego organizmu. Oprócz wielu cennych składników mineralnych jest przede wszystkim smaczną przekąską poprawiającą nastrój.