Ziarna kakaowca pojawiły się w Europie po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Hiszpanie nie potrafili jednak wykorzystać tkwiącego w nich potencjału. Dopiero w XIX wieku pojawił się pomysł połączenia sproszkowanych ziaren, cukru i rozpuszczonego tłuszczu kakaowego, co wraz z wynalezieniem prasy doprowadziło do powstania pierwszej tabliczki czekolady. Dzisiaj istnieje wiele jej odmian i rodzajów.

Czekolada gorzka

Czekolada gorzka zawiera przynajmniej 70% masy kakaowej, tłuszcz kakaowy oraz cukier, a czasami również niewielką ilość wanilii. Powinna być przygotowywana w temperaturze 31,1–32,7°C. Jej smak jest nieco gorzkawy, a intensywność nasila się wraz ze wzrostem zawartości kakao w produkcie. Zasadniczo jest uważana za najbardziej wartościową czekoladę, ponieważ zawiera składniki odżywcze, takie jak magnez, potas czy żelazo, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu i układu krwionośnego oraz skutecznie poprawiają samopoczucie.

Czekolada deserowa

Czekolada deserowa zawiera od 30 do 70% kakao, głównie w postaci miazgi. Pozostałe składniki to masło kakaowe, cukier, a czasami dodatki smakowe. Jest stosunkowo słodka i chętnie wykorzystywana w cukiernictwie (m.in. do wyrobu czekoladek).

Czekolada mleczna

Czekolada mleczna charakteryzuje się zawartością miazgi kakaowej na poziomie 20-30%. Jest bardzo słodka i łagodna w smaku, dlatego najchętniej spożywają ją dzieci. Mleczna czekolada stanowi podstawę większości batoników, wafelków, ciastek czy czekoladek.

Czekolada biała

Czekolada biała nie zawiera miazgi kakaowej, a jedynie sam tłuszcz kakaowy, mleko i cukier, dlatego przyjmuje kremowy kolor. Powstała w roku 1930 i jest wytwarzana w temperaturze 27,9-30,5°C. Jest bardzo słodka, a dzięki dużej ilości masła kakaowego natychmiastowo rozpływa się w ustach. Należy jednak zwrócić uwagę na wysoką kaloryczność tego typu czekolady, która wynika z dużej zawartości nasyconych tłuszczów. Ich spożywanie w dużych ilościach oczywiście nie sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki.

Czekolada różowa lub rubinowa

Czekolada o różowym zabarwieniu powstała dopiero w roku 2017. Wytwarzana jest z odpowiednio sfermentowanych ziaren kakaowca rubinowego. Różowy kolor jest więc całkowicie naturalny, a dodawanie do produktu sztucznych barwników nie jest konieczne. Czekolada tego typu ma orzeźwiający, jagodowy smak oraz delikatną konsystencję.

Spożywanie czekolady a zdrowie

Według naukowców z włoskiego Uniwersytetu L’Aquila, którzy w 2017 roku przeprowadzili szczegółowe badania na temat czekolady, codzienne spożywanie zwłaszcza jej gorzkiej odmiany wpływa korzystnie na układ nerwowy i mózg. Dzięki polifenolom i flawonolom czekolada podwyższa jakość snu, niweluje stres i sprzyja koncentracji. Tradycyjnymi dodatkami do czekolady są orzechy oraz suszone owoce, które również zawierają aktywne składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy czy minerały. Warto dodać, że na rynku dostępne są jej dietetyczne warianty, takie jak czekolada wegańskaczekolada bez laktozy lub bez dodatku cukru.

Poszczególne rodzaje czekolady różnią się przede wszystkim zawartością miazgi kakaowej. Czynnik ten warunkuje ich smak, aromat, konsystencję i wartość odżywczą.