Czekoladę kochamy za wiele rzeczy: wspaniały smak, niesamowity zapach, piękny kolor, ale również za to, że można ją spożywać na mnóstwo sposobów i dodawać do rozmaitych deserów. W wielu potrawach czekolada przybiera postać płynną, stąd często pojawiające się pytanie: jakie są najlepsze sposoby na rozpuszczenie czekolady? Podpowiadamy, jak zrobić to właściwie, by cieszyć się wyjątkowym smakiem i aksamitną konsystencją tego smakołyku. Podane przez nas przepisy zadziałają w przypadku każdego typu czekolady – czekolada wegańska rozpuści się równie dobrze, co tradycyjna.

Rozpuszczanie czekolady w garnku

To najprostszy sposób, możliwy do wykonania w każdej domowej kuchni. Tabliczkę czekolady należy połamać na mniejsze kawałki i umieścić na dnie rondelka, a następnie włączyć mały ogień i podgrzewać zawartość naczynia. Ważne jest, by pamiętać o nieustannym mieszaniu czekoladowej masy, w przeciwnym razie może ulec przypaleniu. Aby zminimalizować to ryzyko, na dnie garnka warto umieścić niewielką ilość mleka bądź oleju kokosowego. Jest to pożądane zwłaszcza w przypadku białej czekolady, która łatwo się karmelizuje, a ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, proces jej topienia trwa nieco dłużej.

Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej

Kąpiel wodna to nieco trudniejsza metoda, za to eliminująca ryzyko przypalenia i gwarantująca uzyskanie gładkiej, jednolitej masy. Do średniej wielkości garnka należy wlać wodę, a następnie doprowadzić ją do temperatury bliskiej wrzeniu. Następnie w garnku umieszcza się miskę z pokruszoną czekoladą – im drobniejsze kawałki, tym szybciej się roztopi. Uwaga: miska powinna opierać się brzegami na krawędzi garnka i nie może dotykać tafli wody. Czekolada ogrzewa się w ten sposób stopniowo, poprzez oddziałujące od dołu ciepło. Delikatne mieszanie masy sprawi, że smakołyk będzie roztapiał się równomiernie.

 Rozpuszczanie czekolady w mikrofalówce 

To metoda, która może wydawać się pójściem na skróty, ale jest równie skuteczna, co poprzednie, a przede wszystkim bardzo szybka. Dowolne naczynie wypełnia się czekoladą mniej więcej do 3/4 wysokości, a następnie umieszcza w mikrofalówce na około 1 minutę przy mocy 600 W. Po tym czasie należy wyjąć czekoladę, dokładnie ją przemieszać i ponownie umieścić w kuchence mikrofalowej. Czynność powtarza się do momentu, gdy w masie nie będzie żadnych grudek. W tej metodzie do czekolady nie dodaje się płynów, ponieważ może się ona zważyć.

Roztopioną czekoladę można zastosować jako polewę do ciast, lodów czy naleśników. Można ją również wypić jako samodzielny napój lub dodatek do słodkich koktajli. Popularnością cieszą się także oblane gorącą czekoladą owoce. Możliwości są wręcz nieograniczone, wszystko zależy od kulinarnej fantazji kucharza. By mieć nie tylko przyjemność ze wspaniałego smaku, lecz także satysfakcję ze spożywania wartościowych produktów, do roztapiania warto wybierać jedynie zdrowe czekolady, na przykład gorzką czekoladę surową Raw COCOA.