Kuwertura czekoladowa jest produktem powszechnie używanym w cukiernictwie, ponieważ sprawia, że wypieki zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Co wyróżnia kuwerturę czekoladową i jak możesz wykorzystać ją w swojej kuchni?

Czym różni się kuwertura czekoladowa od zwykłej czekolady?

Przede wszystkim kuwertura charakteryzuje się wyższą zawartością masła kakaowego w porównaniu do zwykłej czekolady. Żeby produkt mógł zostać nazwany kuwerturą czekoladową, powinien zawierać 32-39% masła kakaowego, a łączny udział wyrobów z miazgi kakaowej powinien wynosić minimum 54%. To właśnie taki skład decyduje o tym, że po obróbce termicznej powstaje połysk, a także charakterystyczny trzask podczas łamania.

Nie tylko zawartość poszczególnych składników decyduje o właściwościach kuwertury. Istotne znaczenie ma również pochodzenie, a także sposób przetwarzania ziaren kakaowca, z których powstała. Dzięki właściwie przeprowadzonym procesom prażenia, mielenia oraz konszowania nie tracą one swoich cennych składników oraz charakterystycznego aromatu.

Pomysły na wykorzystanie kuwertury

O ile zwykła czekolada sprzedawana w tabliczkach często pojawia się w przepisach na domowe ciasta czy desery, to z kuwerturą możesz spotkać się rzadziej. Nie oznacza to jednak, że jest to produkt zarezerwowany wyłącznie dla profesjonalnych cukierników. Z powodzeniem możesz wykorzystać ją również w swojej kuchni!

Z pewnością docenisz możliwości, jakie daje Ci wysokiej jakości kuwertura czekoladowa. Możesz użyć jej do przygotowania:

  • polewy dekoracyjnej (np. do pralinek, trufli), która zachwyci błyskiem oraz chrupkością;
  • fondue,
  • brownie (zastąpienie zwykłej czekolady kuwerturą sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze);
  • deserów lodowych (smak kuwertury doskonale komponuje się z bitą śmietaną);

Być może pomimo wspomnianych zalety kuwertury, nie jesteś jeszcze do niej przekonany, ponieważ obawiasz się, że pojawią się problemy z jej zakupem. Nic bardziej mylnego! Znajdziesz ją w naszym sklepie ze zdrową czekoladą.