Osoby chorujące na celiakię muszą ze swojego jadłospisu wykluczyć dania zawierające gluten. Może się wydawać, że oznacza to z restrykcyjną dietę i konieczność samodzielnego przygotowywania posiłków. Jednak obecnie dzięki dostępności produktów bezglutenowych, osoby takie mogą cieszyć się bezpiecznymi odpowiednikami popularnych przekąsek, np. czekolady.

Czy czekolada zawiera gluten?

Czekolada – zarówno ciemna, jak i mleczna – jest produktem, który zwykle nie zawiera w swoim składzie naturalnych źródeł glutenu. Jednak nie każda czekolada to czekolada bezglutenowa. Jest to spowodowane dodatkami – np. mieszankami bakalii czy mleka w proszku. Do zanieczyszczenia glutenem może również dojść podczas procesów produkcyjnych, np. jeśli w danym miejscu wytwarzane są również produkty zawierające mąkę pszenną. Dla osób z celiakią nawet taka pozornie niewielka ilość glutenu może okazać się szkodliwa, gdyż kontakt z tą substancją powoduje u nich uszkodzenia jelit.

Co wyróżnia czekoladę bezglutenową?

Produkty bezglutenowe posiadają stosowne oznaczenie na opakowaniu. Jest to symbol przekreślonego kłosa lub sam komunikat „produkt bezglutenowy”. Producent żywności opatrzonej takimi znakami gwarantuje, że zawartość glutenu w produkcie nie przekracza 20mg/kg. Oznacza to, że czekolada bezglutenowa nie tylko powstaje z produktów, które naturalnie nie zwierają glutenu, lecz także, że nie została nim zanieczyszczona na żadnym etapie produkcji. Taki produkt jest więc bezpieczny dla osób z celiakią.

Jakie jeszcze słodycze mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej?

Jest wiele rodzajów słodkich przekąsek, które naturalnie nie zawierają glutenu. Jednak w przypadku osób z celiakią lepiej unikać przetworzonych produktów, które nie są oznaczone jako żywność bezglutenowa. Dobrym rozwiązaniem jest też samodzielnie stworzenie takiego deseru – w internecie dostępne są przepisy na bezglutenowe odpowiedniki wielu znanych przysmaków. Popularne są np. wypieki z mąki ryżowej, kukurydzianej czy gryczanej, do których dodawać można owoce, orzechy, kokos lub czekoladę bezglutenową.

Dieta bezglutenowa niewątpliwie wymaga wprawy w komponowaniu posiłków oraz unikania niektórych produktów. Jednak nie ma powodu, aby osoby z celiakią musiały całkowicie rezygnować z przyjemności, jaką jest jedzenie słodyczy.