Osoby chorujące na celiakię muszą ze swojego jadłospisu wykluczyć dania zawierające gluten. Może się wydawać, że oznacza to z restrykcyjną dietę i konieczność samodzielnego przygotowywania posiłków. Jednak obecnie dzięki dostępności produktów bezglutenowych, osoby takie mogą cieszyć się bezpiecznymi odpowiednikami popularnych przekąsek, np. czekolady.
Czekolada – zarówno ciemna, jak i mleczna – jest produktem, który zwykle nie zawiera w swoim składzie naturalnych źródeł glutenu. Jednak nie każda czekolada to czekolada bezglutenowa. Jest to spowodowane dodatkami – np. mieszankami bakalii czy mleka w proszku. Do zanieczyszczenia glutenem może również dojść podczas procesów produkcyjnych, np. jeśli w danym miejscu wytwarzane są również produkty zawierające mąkę pszenną. Dla osób z celiakią nawet taka pozornie niewielka ilość glutenu może okazać się szkodliwa, gdyż kontakt z tą substancją powoduje u nich uszkodzenia jelit.
Produkty bezglutenowe posiadają stosowne oznaczenie na opakowaniu. Jest to symbol przekreślonego kłosa lub sam komunikat „produkt bezglutenowy”. Producent żywności opatrzonej takimi znakami gwarantuje, że zawartość glutenu w produkcie nie przekracza 20mg/kg. Oznacza to, że czekolada bezglutenowa nie tylko powstaje z produktów, które naturalnie nie zwierają glutenu, lecz także, że nie została nim zanieczyszczona na żadnym etapie produkcji. Taki produkt jest więc bezpieczny dla osób z celiakią.
Jest wiele rodzajów słodkich przekąsek, które naturalnie nie zawierają glutenu. Jednak w przypadku osób z celiakią lepiej unikać przetworzonych produktów, które nie są oznaczone jako żywność bezglutenowa. Dobrym rozwiązaniem jest też samodzielnie stworzenie takiego deseru – w internecie dostępne są przepisy na bezglutenowe odpowiedniki wielu znanych przysmaków. Popularne są np. wypieki z mąki ryżowej, kukurydzianej czy gryczanej, do których dodawać można owoce, orzechy, kokos lub czekoladę bezglutenową.
Dieta bezglutenowa niewątpliwie wymaga wprawy w komponowaniu posiłków oraz unikania niektórych produktów. Jednak nie ma powodu, aby osoby z celiakią musiały całkowicie rezygnować z przyjemności, jaką jest jedzenie słodyczy.
Jesteś na diecie bezglutenowej? Ten wpis przygotowaliśmy właśnie dla Ciebie! Prezentujemy ciekawe przepisy na pyszne ciasta czekoladowe, które są łatwe i szybkie do wykonania. […]
Czekolada to słodki przysmak znany i uwielbiany na całym świecie. Oczywiście najzdrowsza jest bogata w mikroelementy i alkaloidy czekolada gorzka. Czekolada naturalna włączona do diety w umiarkowanych […]
Wśród wielu osób wciąż pokutuje przekonanie, że wegańska kuchnia nie może być smaczna. Zwłaszcza roślinne słodycze nie cieszą się dobrą opinią. Jednak bez masła, […]