Osoby chorujące na celiakię muszą ze swojego jadłospisu wykluczyć dania zawierające gluten. Może się wydawać, że oznacza to z restrykcyjną dietę i konieczność samodzielnego przygotowywania posiłków. Jednak obecnie dzięki dostępności produktów bezglutenowych, osoby takie mogą cieszyć się bezpiecznymi odpowiednikami popularnych przekąsek, np. czekolady.
Czekolada ? zarówno ciemna, jak i mleczna ? jest produktem, który zwykle nie zawiera w swoim składzie naturalnych źródeł glutenu. Jednak nie każda czekolada to czekolada bezglutenowa. Jest to spowodowane dodatkami ? np. mieszankami bakalii czy mleka w proszku. Do zanieczyszczenia glutenem może również dojść podczas procesów produkcyjnych, np. jeśli w danym miejscu wytwarzane są również produkty zawierające mąkę pszenną. Dla osób z celiakią nawet taka pozornie niewielka ilość glutenu może okazać się szkodliwa, gdyż kontakt z tą substancją powoduje u nich uszkodzenia jelit.
Produkty bezglutenowe posiadają stosowne oznaczenie na opakowaniu. Jest to symbol przekreślonego kłosa lub sam komunikat ?produkt bezglutenowy?. Producent żywności opatrzonej takimi znakami gwarantuje, że zawartość glutenu w produkcie nie przekracza 20mg/kg. Oznacza to, że czekolada bezglutenowa nie tylko powstaje z produktów, które naturalnie nie zwierają glutenu, lecz także, że nie została nim zanieczyszczona na żadnym etapie produkcji. Taki produkt jest więc bezpieczny dla osób z celiakią.
Jest wiele rodzajów słodkich przekąsek, które naturalnie nie zawierają glutenu. Jednak w przypadku osób z celiakią lepiej unikać przetworzonych produktów, które nie są oznaczone jako żywność bezglutenowa. Dobrym rozwiązaniem jest też samodzielnie stworzenie takiego deseru ? w internecie dostępne są przepisy na bezglutenowe odpowiedniki wielu znanych przysmaków. Popularne są np. wypieki z mąki ryżowej, kukurydzianej czy gryczanej, do których dodawać można owoce, orzechy, kokos lub czekoladę bezglutenową.
Dieta bezglutenowa niewątpliwie wymaga wprawy w komponowaniu posiłków oraz unikania niektórych produktów. Jednak nie ma powodu, aby osoby z celiakią musiały całkowicie rezygnować z przyjemności, jaką jest jedzenie słodyczy.
Nietolerancje pokarmowe wrodzone i nabyte stają się coraz powszechniejszą przypadłością, która zwykle wiąże się z radykalnymi zmianami w diecie. Osoby […]
Ziarna kakaowca pojawiły się w Europie po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Hiszpanie nie potrafili jednak wykorzystać tkwiącego w nich […]
Dieta wegańska polega na wykluczeniu z codziennych posiłków wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Na przestrzeni ostatnich kilku lat zyskała ogromną popularność […]