Czekolada… czy znajdzie się ktoś, kto nie uwielbia tej królowej słodyczy? Mimo miłości, jaką do niej pałamy, często kojarzona jest ona z pustymi kaloriami i poniekąd zabójczym dla naszego zdrowia cukrem. Niewiele jednak mówi się o tym, jakie słodkie tajemnice, mające pozytywny wpływ na nasz organizm, kryje w sobie tabliczka czekolady. Rozsmakowując się natomiast w słodyczy ciemnej tabliczki, należy pamiętać, że taką moc kryje przede wszystkim czekolada naturalna, produkowana z wysokiej jakości składników, bez zbędnych i szkodliwych dodatków.
Biorąc pod uwagę różne rodzaje czekolad, pod względem właściwości i składu, zdecydowanie zwycięża ta gorzka. Jej składniki odżywcze prezentują się następująco:
Spożywanie czekolady stymuluje wydzielanie tzw. hormonów szczęścia ? endorfin, które uśmierzają ból i poprawiają nastrój; jest to prawdopodobnie najsłodsza z tajemnic, jakie skrywają w sobie te ciemne tabliczki! Oprócz tego, spożywanie czekolady w optymalnej ilości około 100g tygodniowo może obniżać ryzyko występowania chorób układu krążenia (wg badań Yongcheng Ren i innych, Chocolate consumption and risk of cardiovascular diseases: a meta-analysis of prospective studies, ?Heart?, 2018).
Przy tym wszystkim należy jednak pamiętać, że aby słodkie tajemnice czekolady okazały się dla nas skarbem, wybierana przez nas tabliczka nie może zawierać zbędnych dodatków ? najlepiej zdecydować się na czekolady naturalne.
Czekolada jest jednym z ulubionych słodyczy zarówno wśród dzieci, jaki i dorosłych. Jej popularność wynika między innymi z bogactwa oferowanych […]
Czekolada pojawiła się w Europie w XV wieku dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który przywiózł na stary kontynent ziarna kakaowca. Dziś kakao […]
Niewiele jest osób, które potrafią oprzeć się czekoladzie. Jednak pomimo wielkiej sympatii wraz z rosnącą świadomością na temat zdrowego odżywiania […]