Czekolada… czy znajdzie się ktoś, kto nie uwielbia tej królowej słodyczy? Mimo miłości, jaką do niej pałamy, często kojarzona jest ona z pustymi kaloriami i poniekąd zabójczym dla naszego zdrowia cukrem. Niewiele jednak mówi się o tym, jakie słodkie tajemnice, mające pozytywny wpływ na nasz organizm, kryje w sobie tabliczka czekolady. Rozsmakowując się natomiast w słodyczy ciemnej tabliczki, należy pamiętać, że taką moc kryje przede wszystkim czekolada naturalna, produkowana z wysokiej jakości składników, bez zbędnych i szkodliwych dodatków.

Składniki odżywcze naturalnej czekolady

Biorąc pod uwagę różne rodzaje czekolad, pod względem właściwości i składu, zdecydowanie zwycięża ta gorzka. Jej składniki odżywcze prezentują się następująco:

  • Makroskładniki. W 100g gorzkiej czekolady 99% znajduje się w przybliżeniu: 530kcal, 49g tłuszczu, 13g białka, 8g węglowodanów (w tym 6g błonnika). Zaliczana jest więc ona do produktów wysokokalorycznych, jednak zawiera stosunkowo mało cukrów. Możliwe jest, iż niektóre zawarte w niej tłuszcze, wspomagają ochronę przed nowotworem piersi.
  • Indeks glikemiczny. Gorzka czekolada ma stosunkowo niski indeks glikemiczny (20), dzięki czemu często zalecana jest osobom chorującym na cukrzycę.
  • Cholesterol. W stosunku do mlecznej – ta gorzka dostarcza go znacznie mniej. 100g mlecznej czekolady generuje 10mg cholesterolu, podczas gdy ta sama ilość ciemnej – jedynie 1mg.
  • Składniki mineralne. Tabliczka naturalnej czekolady kryje w sobie wiele niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych, takich jak magnez, potas, wapń, miedź.

Wpływ naturalnej czekolady na organizm

Spożywanie czekolady stymuluje wydzielanie tzw. hormonów szczęścia – endorfin, które uśmierzają ból i poprawiają nastrój; jest to prawdopodobnie najsłodsza z tajemnic, jakie skrywają w sobie te ciemne tabliczki! Oprócz tego, spożywanie czekolady w optymalnej ilości około 100g tygodniowo może obniżać ryzyko występowania chorób układu krążenia (wg badań Yongcheng Ren i innych, Chocolate consumption and risk of cardiovascular diseases: a meta-analysis of prospective studies, „Heart”, 2018).

Przy tym wszystkim należy jednak pamiętać, że aby słodkie tajemnice czekolady okazały się dla nas skarbem, wybierana przez nas tabliczka nie może zawierać zbędnych dodatków – najlepiej zdecydować się na czekolady naturalne.