Klasyczną czekoladę znamy bardzo dobrze. Sklepowe półki niemal uginają się pod tabliczkami czekolady mlecznej, gorzkiej, białej, z bakaliami, orzechami i szeroką gamą innych dodatków. Jednak niewielu kupujących zna alternatywę, jaką jest czekolada surowa.

Surowy znaczy lepszy?

Słowo „surowy” często kojarzy się negatywnie: z czymś, co jest niegotowe, niezdatne do spożycia. W przypadku surowej czekolady sprawa ma się inaczej. Ta odmiana czekolady przygotowana jest bowiem w zupełnie inny sposób. W procesie produkcji bazuje się na wykorzystaniu niskich temperatur, które zapewniają wysoką jakość końcową produktu. Czekolada tego typu jest szlachetna i bogata w minerały oraz witaminy z grupy B. Nie zawiera zbędnych dodatków, wzmacniaczy smaku, substancji słodzących, barwników ani konserwantów. Można powiedzieć, że jest to czekolada najwyższej jakości, bez domieszek innych substancji. Surowa znaczy więc tyle, co czysta, zachowująca swoją pierwotną formę. Odmienny sposób produkcji pozwala zachować wszelkie dobroczynne właściwości ziarna kakaowca. Surową czekoladę można kupić nie tylko w formie klasycznej tabliczki, lecz także jako dodatek do innych produktów. Można ją bowiem wykorzystać podczas przygotowywania polewy, w której zatopione zostaną owoce, bakalie lub orzechy.

Właściwości surowej czekolady

Spożywanie czekolady produkowanej w niskich temperaturach ma wiele zalet. Surowa czekolada wpływa korzystnie na ciśnienie, układ krążenia, układ nerwowy oraz wspomaga regenerację organizmu, a także nieco opóźnia proces starzenia się. Pozwala także w zdrowy sposób zaspokoić ochotę na słodycze. Sprawdzi się u osób, które muszą unikać sztucznych dodatków do żywności, np. ze względu na alergię. To także znakomita propozycja dla tych, którzy troszczą się o jakość dostarczanego organizmowi pokarmu i wszystkich dbających o zdrowy styl życia. Może być także znakomitym pomysłem na zdrowy prezent dla bliskich. Czekolada ta jest intensywna w smaku, a zatem wystarczy mała ilość, by móc doświadczyć jej właściwości. Im większa zawartość kakao w danym produkcie, tym bardziej gorzka jest czekolada.

Surowa czekolada to nie tylko zdrowszy zamiennik tradycyjnych słodyczy, lecz także możliwość korzystania z dobrodziejstw natury. Produkcja tej czekolady opiera się o najwyższe standardy, wykluczając nadmierną ingerencję człowieka oraz kiepską jakość produktu końcowego. Wybór surowej czekolady to możliwość zadbania o zdrowie fizyczne oraz psychiczne, a także wymierne polepszenie jakości życia i codziennego funkcjonowania.