Dodatek czekolady do wypieków sprawia, że ich smak jest niepowtarzalny i trudno im się oprzeć. Czekolada może służyć również do przygotowania polewy, która nie tylko zwiększa walory smakowe, ale i estetyczne Twoich wypieków. Do jej przygotowania doskonale nadaje się kuwertura czekoladowa.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze czekolady do wypieków?

Wybór czekolady w sklepach jest ogromny. Dlatego jeśli chcesz wybrać produkt najwyższej jakości, zapoznaj się z poniższymi wskazówkami.

  • Wybierz gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao – jej spożywanie jest korzystniejsze dla zdrowia, ponieważ nie zawiera cukru, a jednocześnie charakteryzuje się wyższą zawartością polifenoli. Ponadto możesz użyć jej do przygotowania wegańskich wypieków, ponieważ nie zawiera mleka.
  • Jeśli nie chcesz kupować gorzkiej czekolady, wybierz czekoladę do wypieków, która zawdzięcza swój słodki smak zamiennikom cukru (np. ksylitolowi, erytrytolowi). Możesz użyć jej do przygotowania wypieków, nawet jeśli zmagasz się z insulinoopornością lub cukrzycą.
  • Unikaj produktów, które mają w składzie zbędne dodatki np. olej palmowy, aromaty.
  • Jeśli nie masz dużego doświadczenia w przygotowywaniu czekoladowych wypieków, zastanów się, czy czekolada biała będzie dobrym wyborem. Zrobienie z niej polewy jest trochę trudniejsze, ponieważ jej temperatura roztapiania jest niższa, przez co łatwiej się przypala.

Zdobienie ciast kuwerturą czekoladową

Do przygotowania polewy, a także przepięknych ozdób możesz użyć kuwertury czekoladowej. Jest to produkt wysokiej jakości, który wyróżnia się wyższą zawartością masła kakaowego (ponad 36%) w porównaniu do zwykłej czekolady.

Polewą przygotowaną z kuwertury czekoladowej możesz ozdobić zarówno ciasta czekoladowe, jak i mniejsze wypieki – ciasteczka i muffinki. Taka polewa sprawi, że staną się one prawdziwymi dziełami sztuki i z pewnością zachwycą Twoich gości! Ponadto użycie wysokiej jakości produktu sprawi, że będą nie tylko pięknie wyglądać, ale także zwiększą się ich walory smakowe.