Wegańskie naleśniki na słodko to jeden z lepszych pomysłów na deser dla każdego smakosza domowych pyszności. Jest to również świetne rozwiązanie, aby wzbogacić śniadanie, czy kolację. Co więcej, wbrew pozorom nie muszą one być niezdrowe, nawet jeśli uatrakcyjnimy je słodkimi dodatkami. Zatem jak przygotować naleśniki, które będą pyszne, słodkie, zdrowe i wegańskie?
Wegańskie naleśniki z czekoladą
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka roślinnego (nie jest to składnik wymagany, więc jeśli zależy nam na zmniejszeniu kalorii w cieście, bez mleka roślinnego otrzymamy równie smaczne wegańskie naleśniki).
Łyżka oleju
1 i ? szklanki wody gazowanej
+ ulubione dodatki
Mąkę, mleko, olej i wodę zmiksować, następnie tak przygotowane ciasto wlać na patelnię, naleśniki piec do momentu, gdy osiągną złoty kolor.
Jeśli naleśniki nie będą podawane zaraz po przyrządzeniu, należy je przykryć, co pomoże uniknąć ich wyschnięcia.
Jeśli chcemy uzyskać słodkie, ale wciąż zdrowe i wegańskie naleśniki, należy zwrócić uwagę na skład dodatków, które urozmaicą nam ich smak. My proponujemy przygotowane wcześniej naleśniki posmarować kremem czekoladowym z prażonymi orzechami laskowymi. Jako dodatek świetnie sprawdzą się cienkie plasterki banana badź inny ulubiony owoc. W ten sposób uzyskamy wegańskie naleśniki na słodko o niesamowicie smacznym smaku.
Kolejnym prostym, ale i smacznym rozwiązanie będzie dodanie do naleśników czekoladowej polewy. Najlepiej roztopić ulubioną czekoladę wegańską, która będzie idealnym dodatkiem. O sposobach na rozpuszczenie czekolady, pisaliśmy już wcześniej, więc jeśli chcesz poznać nasze wskazówki na uzyskanie idealnie roztopionej czekolady, zachęcamy do przeczytania. Tak przygotowana polewa czekoladowa świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do naleśników. Wedle uznania proponujemy dorzucić ulubione owoce.
Naleśnik z czekoladą i bananem
Po skosztowaniu naleśników łatwo dojść do wniosku, że naleśniki wegańskie ani trochę nie odbiegają smakiem od tych tradycyjnych. Dlatego są one świetnym rozwiązaniem nie tylko dla weganów, ale także dla wszystkich miłośników smacznych posiłków.
Ziarna kakaowca pojawiły się w Europie po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Hiszpanie nie potrafili jednak wykorzystać tkwiącego w nich […]
Wegańskie naleśniki na słodko to jeden z lepszych pomysłów na deser dla każdego smakosza domowych pyszności. Jest to również świetne […]
Czekolada poprawia nastrój i dodaje energii, a do tego zawiera wartościowe składniki odżywcze ? witaminy A, D, E i z […]