Niewiele jest osób, które potrafią oprzeć się czekoladzie. Jej niezwykły smak i aromat podbija nasze serca, a także podniebienia od wielu lat. Można się od niego wręcz uzależnić, co określane jest mianem „czekoladoholizmu”. Jeśli również należymy do osób, które nie potrafią żyć bez czekoladowego smaku dobrym wyborem będzie zdrowa czekolada.

Składniki odpowiedzialne za „czekoladoholizm”

Wśród składników odpowiedzialnych za uzależnienie od czekolady wymienia się przede wszystkim anandamid oraz fenyloalaninę. Wpływają one na wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia. Za ich sprawą odczuwamy przyjemność i spokój. Kolejnym składnikiem, który może stać za „czekoladoholizmem” jest kofeina, łatwo przenikająca przez barierę krew-mózg i działająca na nas pobudzająco.

Naturalna czekolada — dobry wybór dla osób, które nie mogą żyć bez czekoladowego smaku

Naturalna czekolada powstaje z naturalnych, organicznych składników, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Nie zawiera dodatków, które mogą mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, np. wzmacniaczy smaku i aromatów. Produkt, który nie posiada w składzie aromatów, wzmacniaczy smaku itp., a także dodatku cukru (np. czekolada gorzka lub z zamiennikami cukru) będzie dobrym wyborem dla osób, które nie mogą żyć bez smaku czekolady. Zdrowa czekolada wyróżnia się nie tylko brakiem zbędnych dodatków, lecz także obecnością składników o cennych właściwościach. Ziarno kakaowca jest źródłem polifenoli o silnym działaniu antyoksydacyjnym (oznacza to, że mogą chronić nas, m.in. przed procesami starzenia i chorobami układu krążenia).

Ponadto kakao dostarcza cennych pierwiastków, takich jak żelazo i magnez. Prawidłowy poziom magnezu w organizmie zmniejsza wrażliwość na stres, a odpowiednia ilość żelaza chroni nas przed anemią objawiającą się, m.in. osłabieniem. Dlatego można powiedzieć, że naturalna czekolada to również sposób na dobre samopoczucie i doskonałe uzupełnienie diety.