Czekolada stanowi obiekt pożądania nie tylko dzieci, lecz także dla dorosłych. Ze względu na swój wyjątkowy smak, udowodniony wpływ na poprawę nastroju, wzrost energii i likwidację zmęczenia, należy do produktów spożywanych regularnie. W ostatnich latach pojawiło się także wiele pozytywnych opinii środowisk medycznych na temat czekolady, której przypisuje się liczne właściwości prozdrowotne, m.in. zmniejszanie ryzyka zawału serca, zapobieganie zatorom naczyń krwionośnych i neutralizowanie działania tzw. złego cholesterolu. Jednak czy czekolada jest bezpieczna dla osób na diecie bezglutenowej?

Dieta bezglutenowa a spożywanie czekolady

Skład tradycyjnej czekolady nie wskazuje na obecność w niej glutenu niebezpiecznego dla osób uczulonych na ten rodzaj białka lub chorujących na celiakię. Glutenu nie zawierają bowiem podstawowe produkty, z których wytwarza się czekoladę, a więc miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy ani też mleko tradycyjne czy mleko w proszku wykorzystywane przy produkcji czekolad mlecznych. Oznacza to, że czekolady gorzkie, mleczne czy z bakaliami powinny być nieszkodliwe dla osób z nietolerancją glutenu. W rzeczywistości tradycyjna czekolada może jednak zawierać niewielkie ilości glutenu, które w przypadku osób chorych na celiakię bywają niebezpieczne. Czekolada produkowana jest zazwyczaj na dużych halach, gdzie jednocześnie wytwarzane są najprostsze rodzaje czekolad, takie jak mleczna, gorzka czy biała, jak i te zawierające dodatki w postaci ciasteczek, wafelków, chrupek czy posypek wyprodukowanych z ziaren zbóż zawierających gluten. Może wówczas dojść do zanieczyszczenia tradycyjnej czekolady niewielkimi ilościami glutenu, o czym producent powinien poinformować na etykiecie produktu. Ponadto, gluten może być obecny w emulgatorach i środkach aromatyzujących wyrobu czekoladowego. Dlatego osoby z nietolerancją glutenu, sięgając na półce sklepowej po czekoladę, powinny przeczytać dokładnie skład, a najlepszym wyborem dla nich jest czekolada bezglutenowa.

Czekolada  bez glutenu

Pamiętajmy, że nawet jeśli w składzie tradycyjnej czekolady nie ma produktów, które mogą zawierać gluten, dla osób chorych na celiakię lub z nadwrażliwością na gluten polecane są certyfikowane bezglutenowe wyroby czekoladowe, wyprodukowane w warunkach spełniających normy dla produkcji żywności bezglutenowej.

Wychodząc naprzeciw potrzebom osób z nietolerancją glutenu, stworzyliśmy więc czekoladę bez glutenu. Zarówno miłośnicy czekolady gorzkiej, jak i mlecznej czy białej znajdą coś dla siebie wśród naszych produktów bezglutenowych.