Czy biała czekolada aby na pewno zawsze jest niezdrowa? Zazwyczaj kojarzymy tabliczkę białej czekolady z masą napakowanego cukru i innych sztucznych dodatków, które mają sprawić, że czekolada będzie smakować lepiej. Nie mamy wątpliwości, że nie jest to zdrowa droga, ale czy jest jedyną? Okazuje się, że nie! W Octochocolate mamy idealną odpowiedź dla tych, którzy chcieli by rozkoszować się rozpływającym smakiem białej czekolady. Jednocześnie nie faszerując się masą cukru i zbędnymi chemicznymi dodatkami!

Biała czekolada z wiśniami

Biała czekolada mimo swojej nazwy nie zawsze ma biały kolor!

Czym jest tak naprawdę biała czekolada?

Warto przede wszystkim zadać sobie pytanie czy ta biała czekolada, którą najczęściej spotykamy na sklepowych półkach naprawdę jest czekoladą? W rzeczywistości więcej prawdy będzie w tym, że jest to nazwa jedynie umowna. Nie posiada bowiem ona w swoim składzie proszku kakaowego, najczęściej nawet w najmniejszym procencie. A to właśnie ten składnik mówi nam o tym, że dana tabliczka, rzeczywiście jest czekoladą.

Co w takim razie zawiera biała czekolada?

Najczęściej w skład białej czekolady wchodzi cukier, tłuszcz mleczny, emulgator, mleko w proszku i tłuszcz kakaowy, który czasami bywa zastępowany tłuszczczem roślinnym. Produktów, które jednak taki zamiennik posiadają nie zalecamy spożywać. Czy w takim razie taka biała tabliczka, może być nazywana czekoladą?

Odpowiedź na to pytanie nasuwa się sama. Tak, może, ale jedynie z nazwy. W rzeczywistości bowiem, ciężko nazwać tak produkt, który nie zawiera w sobie masy kakaowej, składnika, który z definicji powinna czekolada posiadać.

Czym więc jest biała czekolada od Cocoa?

Pomimo wspólnej nazwy, nasza alternatywa dla białej czekolady z oferty dużych koncernów spożywczych różni się znacząco. Wielu może to zadziwiiwić, ale różnią się nawet kolorem!

Biała czekolada od Cocoa w rzeczywistości posiada delikatny beżowy odcień, a to na skutek procesu produkcji w którym blanszowane są migdały używane do jej produkcji.

W przeciwieństwie do opcji, którą najczęściej znajdziemy na sklepowych półkach, nasza alternatywa nie zawiera całej masy dodatku białego cukru. W zamian postawiliśmy na naturalny zamiennik jakim jest słodzik pozyskiwany z nektaru kwiatów palmy kokosowych. Uważany za jeden z najzdrowszych! Nie znajdziesz również ani grama mleka, możesz mieć pewność, że czekolady od Cocoa są w 100% wegańskie!

Dbamy o ekologię na każdym kroku!

Dlatego współpracyjemy jedynie z uprawami, które są certyfikowane pod kątem ekologii upraw i stosowania się do zasad etycznego handlu. Nasze gotowe produkty, pakujemy jedynie w biodegradowalne opakowania. Wszystko po to, abyś miał pewność, że stawiając na Cocoa, stawiasz również na dobro całej planety!

A czy Ty już wypróbowałeś naszą alternatywę białej czekolady? Daj nam znać, w której opcji smakuje Ci najlepiej!