Nietolerancje pokarmowe wrodzone i nabyte stają się coraz powszechniejszą przypadłością, która zwykle wiąże się z radykalnymi zmianami w diecie. Osoby uczulone na gluten lub laktozę są bowiem zmuszone do rezygnacji z wielu produktów spożywczych, zawierających cukier mleczny oraz żyto, jęczmień i odmiany pszenicy. Na szczęście nowe potrzeby konsumentów niejako wymusiły na producentach wprowadzenie na rynek produktów wykluczających powyższe składniki, a zachowujących odpowiednie walory smakowe.

Objawy, dzięki którym określisz nietolerancję laktozy lub glutenu

Jeżeli po każdym spożyciu nabiału lub produktów ziarnistych (zwłaszcza tych z mąki pszennej) zauważasz rozmaite dolegliwości ze strony układu pokarmowego, może to oznaczać uczulenie na gluten lub laktozę. Alergia nie będzie jednak dokuczliwa, jeżeli wyeliminujesz z diety produkty, zawierające w swoim składzie substancje alergenne. Warto dodać, że nietolerancja o podłożu alergicznym jest przypadłością, która wymaga zmiany diety, ale już podobnie objawiająca się choroba, zwana celiakią, wymaga dodatkowej terapii farmakologicznej.
Nie spożywaj zatem czekolady ze standardowo stosowanych składników, jeśli obserwujesz po niej ból brzucha, nudności lub wymioty, nadmierne gazy czy biegunkę. Producenci ekologicznej żywności zadbali bowiem o to, abyś nie musiał rezygnować ze słodyczy. Czekolada bez mleka, rafinowanego cukru i glutenu, zawierająca naturalne, ekologiczne składniki pochodzenia roślinnego, jak najwyższej jakości kakao, suszone owoce i bakalie, jest produktem odpowiednim nie tylko dla diabetyków i osób uczulonych na cukier mleczny.

Czy czekolada bez glutenu i laktozy odpowiednia jest dla wegan?

Bezglutenowa czekolada i czekolada bez laktozy, które produkowane są przez ekologiczne manufaktury, zwykle dedykowane są również osobom, których codzienna dieta jest zbiorem produktów, wyłączających zwierzęce pochodzenie składników. Warto dodać, że tego typu asortyment dostępny jest nie tylko w klasycznych wariantach smakowych (np. czekolada kokosowa, migdały w czekoladzie), ale również w bardziej nietypowych wersjach (np. plastry pomarańczy w białej czekoladzie, tabliczka czekolady z pistacjami i solą morską).

Czekolada bezglutenowa oraz niezawierająca laktozy to produkt odpowiedni nie tylko dla osób uczulonych na gluten i cukier mleczny. Tabliczki czekolady, orzechy i suszone owoce w polewie oraz czekoladowe kremy mogą bowiem stanowić też urozmaicenie diety wegańskiej.