Gdyby zrobić ankietę, pewnie większa część pytanych odpowiedziałaby, że czekolada kojarzy się im głównie z cukrem. Nic w tym zaskakującego, gdyż wiele słodyczy, które są dostępne w sklepach, posiada sporą dawkę cukru. Jednak nie oznacza to, że każdy ze słodkich przysmaków jest oparty głównie na tym. Dlatego podczas zakupu warto zwrócić uwagę, co znajduje się w składzie słodyczy.

Czekolada z kawą

Wegańska czekolada bez cukru

Czekolada bez cukru ? jak to jest możliwe?

Czekolada bez cukru jest zdrowym odpowiednikiem tej popularniejszej. Sekret tkwi w tym, iż zamiast klasycznego białego cukru, dodawany jest odparowany nektar z kwiatów palmy kokosowej. Jest to jeden z najzdrowszych składników, który może zastąpić cukier.

Czy czekolada bez cukru smakuje inaczej?

To, że nazywamy ją czekoladą bez cukru, nie oznacza, iż każda z tych słodkości jest gorzka. Wyżej wspomniany odparowany nektar z kwiatów palmy kokosowej, nadaje przekąskom słodkiego smaku. Oznacza to, że czekolada bez cukru jest tak samo pyszna (a może nawet bardziej), ale zdecydowanie zdrowsza dla naszego organizmu.

Czekolada bez cukru to świetne rozwiązanie dla wszystkich cukrzyków

Spożywanie czekolady może przynieść wiele przyjemności, ale i szkody. Wszystko jest zależne od ilości
i składu słodyczy, które spożywamy. Dla cukrzyków lubiących słodkie smakołyki również jest rozwiązanie, które pozwoli im zasmakować tych pyszności. Jest nim właśnie czekolada bez cukru. Brak cukrów prostych powoduje, iż unikamy składników, które mają negatywny wpływ na poziom cukru we krwi.

Owoce, czyli smak lata

Mimo iż wegańskie czekolady bez cukru, nie posiadają składników pochodzenia zwierzęcego, nie oznacza to, że mamy wąski wachlarz wyboru. Poza standardowymi propozycjami, takimi jak gorzka czekolada, czy nawet ta z orzechami laskowymi jest jeszcze wiele innych ciekawych połączeń. Świetnie sprawdza się duet owoców i czekolady. Mimo iż jest on bardzo klasyczny, to możliwości połączeń mamy bardzo wiele. Dzięki temu ciężko znudzić się tym smakiem, a wręcz wciąż możemy odkrywać nowe kompozycje. Z doświadczenia wiemy, że jedna z lepszych par to biała czekolada z malinami oraz biała czekolada z pistacjami i solą. Mówiąc krócej ? czekolada bez cukru również występuje w ciekawych opcjach smakowych.

Czekolada Cocoa

Biała Czekolada bez cukru z malinami