Szczęście zamknięte w małej kostce, czyli ciekawostki na temat czekolady

Szczęście zamknięte w małej kostce, czyli ciekawostki na temat czekolady

Czekolada poprawia nastrój i dodaje energii, a do tego zawiera wartościowe składniki odżywcze – witaminy A, D, E i z grupy B, a także magnez, wapń, […]

Podstawowe rodzaje czekolady – czym się różnią?

Podstawowe rodzaje czekolady – czym się różnią?

Ziarna kakaowca pojawiły się w Europie po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Hiszpanie nie potrafili jednak wykorzystać tkwiącego w nich potencjału. Dopiero w XIX wieku pojawił […]

Z czekoladą przez wieki, czyli kilka słów o historii słodkiego deseru

Z czekoladą przez wieki, czyli kilka słów o historii słodkiego deseru

Xococalit, czyli gorzka woda – tak napój z ziaren roztłuczonego na miazgę kakaowca nazywali Aztekowie, powszechnie uznawani za odkrywców czekolady. Słowo gorzka może w tym […]

Jak rozpuścić czekoladę? – sprawdzone sposoby

Jak rozpuścić czekoladę? – sprawdzone sposoby

Czekolada to wyrób cukierniczy standardowo otrzymywany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub roślinnego oraz cukrów. Najczęściej jest sprzedawana w postaci stałej (np. pralinki, owoce i orzechy […]

Czekolada bez glutenu i laktozy – nie tylko dla diabetyków i uczulonych na cukier mleczny!

Czekolada bez glutenu i laktozy – nie tylko dla diabetyków i uczulonych na cukier mleczny!

Nietolerancje pokarmowe wrodzone i nabyte stają się coraz powszechniejszą przypadłością, która zwykle wiąże się z radykalnymi zmianami w diecie. Osoby uczulone na gluten lub laktozę […]

Czekolada – podstawowe składniki odżywcze i ich wpływ na ludzki organizm

Czekolada – podstawowe składniki odżywcze i ich wpływ na ludzki organizm

Czekolada to słodki przysmak znany i uwielbiany na całym świecie. Oczywiście najzdrowsza jest bogata w mikroelementy i alkaloidy czekolada gorzka. Czekolada naturalna włączona do diety w umiarkowanych […]