Trudno jest znaleźć osobę, która nie lubiłaby czekolady. Jednak bardzo często spotkać się można z opiniami, że należy ją ograniczać, ponieważ tuczy i przyczynia się do pogorszenia zdrowia. Jak jest naprawdę?
Na początek warto wspomnieć, że nie każdy słodycz określany mianem “czekolady” rzeczywiście nią jest. Mowa tutaj o tak zwanej białej czekoladzie, która jest tak nazywana z uwagi na taki sam kształt, opakowanie czy też zastosowanie, co tradycyjna czekolada. Nie zawiera ona jednak w składzie kakao, które jest głównym składnikiem prawdziwej czekolady. Biała czekolada jest zatem wyrobem cukierniczym, składającym się z masła kakaowego, cukru i mleka w proszku. Z tego powodu, właściwości prozdrowotne niestety jej nie dotyczą.
Najzdrowszym typem czekolady jest oczywiście czekolada gorzka. Im większa zawartość kakao, tym lepiej. Jednak nie każdemu zasmakują czekolady mające w składzie 80%, 85% lub 99% kakao ze względu na bardzo wyrazisty smak. Optymalnym rozwiązaniem są wersje z 65% lub 70% zawartości kakao.
Przedstawiamy 5 powodów, dla których warto włączyć czekoladę do swojej codziennej diety:
Na koniec warto wspomnieć, że prozdrowotne właściwości czekolady objawiają się już przy spożyciu 2-3 kostek dziennie. Pamiętajmy, że zaliczamy ją do produktów bardzo kalorycznych i spożywanie jej w nadmiarze może doprowadzić do zwiększenia masy ciała i wynikających z tego powikłań.
Wyroby czekoladowe cieszą się dużym uznaniem na całym świecie i przybierają najróżniejsze kształty. Klasyczne tabliczki czekolady, orzechy w czekoladzie, nadziewane pralinki, wyśmienite trufle […]
Kobiety kochają czekoladę! Jeśli twoja partnerka jest na ciebie zła, jak odzyskać jej serce? Jednym ze sposobów na pogodzenie się jest zabranie ich […]
O właściwościach zdrowotnych czekolady słyszał niemal każdy. Poprawa krążenia krwi, obniżenie ciśnienia, wzmocnienie układu nerwowego czy też działanie antyzapalne to tylko niektóre z korzyści, jakie […]