Trudno jest znaleźć osobę, która nie lubiłaby czekolady. Jednak bardzo często spotkać się można z opiniami, że należy ją ograniczać, ponieważ tuczy i przyczynia się do pogorszenia zdrowia. Jak jest naprawdę?
Na początek warto wspomnieć, że nie każdy słodycz określany mianem “czekolady” rzeczywiście nią jest. Mowa tutaj o tak zwanej białej czekoladzie, która jest tak nazywana z uwagi na taki sam kształt, opakowanie czy też zastosowanie, co tradycyjna czekolada. Nie zawiera ona jednak w składzie kakao, które jest głównym składnikiem prawdziwej czekolady. Biała czekolada jest zatem wyrobem cukierniczym, składającym się z masła kakaowego, cukru i mleka w proszku. Z tego powodu, właściwości prozdrowotne niestety jej nie dotyczą.
Najzdrowszym typem czekolady jest oczywiście czekolada gorzka. Im większa zawartość kakao, tym lepiej. Jednak nie każdemu zasmakują czekolady mające w składzie 80%, 85% lub 99% kakao ze względu na bardzo wyrazisty smak. Optymalnym rozwiązaniem są wersje z 65% lub 70% zawartości kakao.
Przedstawiamy 5 powodów, dla których warto włączyć czekoladę do swojej codziennej diety:
Na koniec warto wspomnieć, że prozdrowotne właściwości czekolady objawiają się już przy spożyciu 2-3 kostek dziennie. Pamiętajmy, że zaliczamy ją do produktów bardzo kalorycznych i spożywanie jej w nadmiarze może doprowadzić do zwiększenia masy ciała i wynikających z tego powikłań.
Amerykański krytyk i dziennikarz Alexander Woollcott jest autorem słów ?Wszystko, co lubię, jest albo nielegalne, albo niemoralne, albo tuczące?. Czekolada […]
Nietolerancje pokarmowe wrodzone i nabyte stają się coraz powszechniejszą przypadłością, która zwykle wiąże się z radykalnymi zmianami w diecie. Osoby […]
Tabliczka czekolady w pięknym opakowaniu i niskiej cenie nie zawsze jest produktem, po który należy sięgnąć. Niech nie zmylą Cię eleganckie napisy […]