Czekolada pojawiła się w Europie w XV wieku dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który przywiózł na stary kontynent ziarna kakaowca. Dziś kakao to wszechobecny składnik sklepowych przekąsek i ciast, w których lubują się miłośnicy słodyczy. Mleczna, biała, a może czekolada wegańska? Uwielbiamy je wszystkie!

Jak się jednak okazuje, czekolada wciąż skrywa sporo tajemnic – odkrywamy je poniżej 🙂

Czekolada buduje odporność organizmu

Po zjedzeniu czekolady krew zaczyna szybciej krążyć w żyłach i sprawniej dotlenia wszystkie tkanki. Dzięki temu organizm lepiej radzi sobie w zwalczaniu bakterii i wirusów. Poza tym drogocenne ziarna kakaowca są bogatym źródłem flawonidów, czyli związków bioaktywnych, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i detoksykujące. Należy przy tym podkreślić, że wpływ na regulację komórkowej odpowiedzi immunologicznej ma wyłącznie czekolada o zawartości kakao powyżej 70% – jedzmy więc ją śmiało, na zdrowie 🙂

Czekolada zwalcza próchnicę zębów

Żeby zdrowe zęby mieć, trzeba… czekoladę jeść (tak!). Polifenole w kakao blokują bakteriom obecnym w jamie ustnej zdolność do wywoływania chorób, w tym próchnicy. Wszystko to za sprawą hamowania glukozylotransferaz bakteryjnych. Mówiąc prościej – związki te, mimo że nie mają zdolności do zabijania organizmów biotycznych, osłabiają je, co nie pozwala, by pojawiły się wkrótce nowe, bardziej odporne. Ponadto gorzka czekolada zawiera teobrominę, która wzmacnia szkliwo, oraz taninę uniemożliwiającą bakteriom przyleganie do powierzchni zębów.

Gorzka czekolada jest bardziej kaloryczna niż mleczna

Gorzka czekolada o zawartości kakao rzędu 70-80% ma w 100 g. aż 560 kcal, tymczasem czekolada mleczna  (a więc ta o zawartości kakao ok. 40%) – 560 kcal. Choć wydawać by się mogło, że to czekolada pozbawiona cukru jest bardziej dietetyczna, to jednak wysoka zawartość miazgi kakaowej sprawia, że jest całkiem odwrotnie.

Czekolada hamuje kaszel

Kakao zawiera teobrominę, która wykazuje właściwości przeciwkaszlowe. Jest to związek chemiczny z grupy alkaloidów, który zwiększa średnicę oskrzeli, usprawniając przepływ powietrza. Czekolada może więc pomagać w leczeniu kaszlu, nawet o charakterze przewlekłym, jaki towarzyszy astmie. Co teraz wybierzesz przy kolejnej infekcji – syrop czy tabliczkę czekolady?

Czekolada poprawia pamięć

Kakao zawiera fenyloalaninę, która stymuluje mózg do pracy, poprzez poprawę jego ukrwienia. Dzięki temu możliwe jest szybsze i trwalsze zapamiętywanie słów i bodźców wzrokowych. Aby zwiększyć działanie tego związku, warto połączyć jedzenie czekolady z witaminą C obecną m.in. w cytrusach. Zapamiętać trzeba jedno – jak przekąska do nauki, to tylko czekolada!