Śniadanie to najważniejszy posiłek spożywany w ciągu dnia, ponieważ ma zapewnić energię i dobre samopoczucie przez cały dzień. Powinno być pożywne i składać się z produktów, które dostarczą do organizmu niezbędne składniki odżywcze oraz minerały i witaminy. Od czasu do czasu można jednak pozwolić sobie na przyrządzenie bardziej fantazyjnego śniadania, zwłaszcza jeśli wstało się lewą nogą!  Idealnym pomysłem na przygotowanie posiłku, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników, są śniadania z wykorzystaniem uwielbianej przez wszystkich czekolady. Dzień rozpoczęty pysznym czekoladowym posiłkiem bez wątpienia będzie udany. Poniżej podrzucamy 3 przepisy na zdrowe czekoladowe małe co nieco.

Czekoladowa owsianka z dodatkiem orzechów i pomarańczy

Do przygotowania owsianki potrzebne są:

  • płatki owsiane 1,5 szklanki
  • mleko 2 szklanki
  • szklanka soku z pomarańczy
  • łyżeczka startej skórki
  • łyżka kakao niesłodzonego
  • łyżka miodu
  • ulubiona zdrowa czekolada starta na tarce.

Płatki zagotować z mlekiem, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy uzyskają pożądaną konsystencję, zdjąć z ognia. Dodać do owsianki sok pomarańczowy oraz pozostałe składniki.

Czekoladowe naleśniki z owocami

Składniki na naleśniki:

  • mąka pszenna 120g
  • kakao 2 łyżki
  • łyżka cukru
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 30 g masła roztopionego
  • ulubione owoce
  • serek homogenizowany
  • 100 g czekolady
  • 150 ml śmietany 30%.

W dużej misce wymieszać mąkę z kakao oraz dwoma rodzajami cukru. Wlać mleko oraz dodać jajka. Całość wymieszać, najlepiej mikserem, na gładką i jednolitą masę. Gdy będzie już gotowa dodać masło i jeszcze chwilę całość mieszać. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju usmażyć naleśniki. W międzyczasie czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Świetnie sprawdzi się pyszna Raw COCOA – czekoladaktóra nie zawiera konserwantów. W małym garnku połączyć czekoladę ze śmietanką i całość podgrzać na małym ogniu, aż kostki się roztopią. Każdy naleśnik posmarować warstwą serka. Zwinąć w rulon, polać polewą i posypać pokrojonymi wcześniej owocami.

Wegańskie pancakes z czekoladowym kremem

Do przygotowania potrzebne są:

  • 3 banany
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub innej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • wegański krem czekoladowy.

Mleko wymieszać z sokiem z cytryny oraz olejem. Dodać obrane i pokrojone banany, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Całość połączyć w gładką masę za pomocą blendera. Na patelni bez tłuszczu smażyć placuszki, a gdy pojawią się na cieście pęcherzyki powietrza przewrócić na drugą stronę. Na ciepłe pancakesy nałożyć warstwę kremu czekoladowego.

Którą propozycję macie ochotę przetestować?